18 juli 2020

Het landschap omspoelt de drie appartementenvilla’s

Bij de herontwikkeling van de Tolweg vormt het landschap de basis. Door te kiezen voor een losse opzet van drie alzijdige appartementenvilla’s met een geïntegreerde parkeeroplossing, spoelt het omliggende landschap als het ware tussen de volumes door.

Deze kleinschalige opzet versterkt het ruimtelijke karakter van de plek. De informele wandelpaden maken de woongebouwen direct vanuit het landschap toegankelijk.

Geïnspireerd door Baarnse kappen
Kenmerkend voor Baarn zijn de authentieke villa’s met statige kappen. Door elk gebouw te voorzien van een beëindiging met drie dwarskappen en een bekleding met dakpannen, krijgen deze het karakter van een grote villa, passend bij de identiteit van Baarn. Door de kappen krijgen de gebouwen een duidelijke oriëntatie op het omliggende landschap. De losse plaatsing van de volumes, de variatie in hoogte en de verschillende richtingen van de kappen, zorgen voor een gevarieerd ensemble met de uitstraling van drie ‘villa’s’ in het groen.

Een representatieve entree van Baarn
Door het versterken van de landschappelijke en recreatieve kwaliteiten van het omliggende landschap en de toevoeging van een aantrekkelijk en karakteristiek gebouwensemble, krijgt de plek een enorme kwaliteitsimpuls en wordt daarmee een herkenbaar en representatieve entree van Baarn.

 

Natuurlijk duurzaam
Door de integrale visie op de locatie worden kansen gecreëerd voor een gevarieerd en duurzaam woonmilieu. De toepassing van hoogwaardige, duurzame materialen als metselwerk, keramische pannen en hout geven de gebouwen een warme en natuurlijke uitstraling, welke harmonieus samengaat met het omliggende landschap. Door het landschap met groene taluds natuurlijk rondom de gebouwen te plooien, omarmt het landschap als het ware de drie gebouwen.

Rondom in het groen
De gebouwen zijn georiënteerd op het landschap en worden rondom omzoomd met groene, begroeide taluds. Hierdoor vormen de woonvolumes een eigen enclave in het groen en komen ze los van de Tolweg en het aanliggende bedrijventerrein. Door de gebouwen vanuit het omliggende landschap voor fietser en voetganger toegankelijk te maken, wordt de relatie met de groene omgeving versterkt.

Een slimme, geïntegreerde parkeeroplossing voor auto en fiets
De drie gebouwen worden op het maaiveld verbonden met een parkeerplein dat rondom door groene taluds en een begroeide pergola uit het zicht onttrokken wordt. Onder de gebouwen bevinden zich, direct naast de entrees, de fietsenbergingen die zowel vanuit het parkeerplein als het omliggende landschap bereikbaar zijn.