Interview met autoverkoper, Luc Dijk

“Ik sport hier en zodra het mag ga ik hier naar de kroeg met vrienden. In Baarn voel ik mij thuis.”

“Ik sport hier en zodra het mag ga ik hier naar de kroeg met vrienden. In Baarn voel ik mij thuis.”
21 december 2020 Luc Dijk, Autoverkoper, 21 jaar, wonend in Baarn

Jonge woningzoekende Luc Dijk wil graag in zijn geboortedorp blijven wonen.

In Baarn is er veel behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren. De gemeente wil voor 2030 duizend nieuwe huizen bouwen, maar de ruimte daarvoor is schaars. Het realiseren van sociale woningen is daardoor lastig. De plannen voor nieuwbouw op de Tolweg worden daarom door onder meer woningbouwvereniging Eemland Wonen en jongeren uit Baarn met instemming begroet. Luc Dijk uit Baarn is een van die vele jonge woningzoekenden die voor hem en zijn vriendin nieuwe toekomstmogelijkheden ziet.

“Ik sport hier en zodra het mag ga ik hier naar de kroeg met vrienden. In Baarn voel ik mij thuis.”
“Ik zie ons hier wel wonen.”

Luc Dijk kijkt op het terrein van De Drie Eiken om zich heen. Het is een frisse ochtend, in de verte klinkt het geluid van een blaffende hond, een verzameling mussen kwettert vrolijk de dag tegemoet. ,,Ja, ik zie ons hier wel wonen’, vertelt de 21-jarige Luc.

Hij realiseert zich dat, op het moment dat hij de woonwens uit, het een vroege zondagochtend is. De bedrijvigheid die op werkdagen het decor van het terrein kleurt is hem bekend. Die bedrijvigheid is voor de gevestigde ondernemingen een van de redenen om tegen de woningbouwplannen van Domus te zijn. Luc relativeert: ,,De ondernemers hoeven zich geen zorgen te maken. Wanneer je woont op een bedrijventerrein is het inherent dat je daar iets van merkt. Dat hoort erbij. Wij willen hier graag wonen en uiteraard houden wij dan rekening met onze buren.”

Thuis in Baarn
Luc Dijk is geboren en getogen in Baarn. Het dorp aan de Eem kent voor hem geen geheimen. ,,Mijn sociale leven speelt zich hier af. Ik sport hier en zodra het mag ga ik hier naar de kroeg met vrienden. Mijn werk als autoverkoper is ‘om de hoek’ bij Stern in Amersfoort. In Baarn voel ik mij thuis. Zowel mijn ouders als die van mijn vriendin Senne wonen op een steenworpafstand. Het is fijn in Baarn waar ik familie en vrienden dagelijks kan ontmoeten.”

Meer ruimte

Ondanks het Baarnse thuisgevoel ‘kriebelen’ er wel verhuisgedachten bij Luc en zijn 22-jarige vriendin. ,,Ik sta vanaf mijn 18de ingeschreven voor een betaalbare woning, maar tot nu toe heb ik nog nooit een woning kunnen bezichtigen. Senne en ik wonen nu samen in een monumentaal, ruim huurappartement aan de Brinkstraat in Baarn. Daar hebben we het vooralsnog prima naar onze zin, maar wij hebben op niet al te lange termijn onze zinnen gezet op meer ruimte. ”We zijn echt toe aan een extra kamer en meer voorzieningen. Kortom: een echte upgrade ten opzichte van de huidige woning. Daarom spreken de plannen voor de Tolweg ons aan. Het is op een mooie locatie met alles wat belangrijk voor ons is dicht in de buurt. Voor mijn werk moet ik ook wel eens naar Amsterdam en dan is het fijn dat je dicht bij de snelweg bent.”

Interessant
Luc laat nog in het midden of hij en Senne kiezen voor huur of koop. ,,Ik heb begrepen dat Domus plannen ontwikkelt voor sociale en middeldure huur met Eemland Wonen en voor sociale en middeldure koop. Beide trajecten zouden voor ons van toepassing kunnen zijn. Op korte termijn voorzie ik geen koop voor ons, maar de huurmogelijkheden zijn heel interessant voor ons. Zodra er meer bekend is over afmetingen en prijzen gaan wij ons verder oriënteren op deze volgende stap in ons leven.”

“Het is fijn in Baarn waar ik familie en vrienden dagelijks kan ontmoeten.”