Interview met makelaar, Edwin Majoor

“De mogelijkheden voor starters zijn te mager als Baarn vitaal moet blijven”

“De mogelijkheden voor starters zijn te mager als Baarn vitaal moet blijven”
23 december 2020 Edwin Majoor, makelaar bij Majoor Makelaars in Baarn

Majoor Makelaars is een bekende naam in het Eemland. Het makelaarskantoor heeft zowel Soest als Baarn als werkgebied.

Makelaar Edwin Majoor is enthousiast over de plannen die Domus Vastgoedontwikkeling ontwikkelt voor de Tolweg 2, 4 en 6 in Baarn.

,,Wij werken met een jong en enthousiast team”, trapt Edwin Majoor af. Ooit volgde Edwin (37) zijn vader Ben Majoor op die meer dan dertig jaar geleden het kantoor, toen nog onder de naam Schoeman Makelaars, in Soest startte. ,,Die drie decennia werkervaring heeft veel kennis opgeleverd over de regio”, stelt Edwin, die in 2017 ook een makelaarskantoor in Baarn heeft geopend.

,,Wij weten hoe de markt in Baarn en Soest in elkaar steekt. Wij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in deze mooie plaatsen aan de Eem. Ons team woont en werkt in deze plaatsen, dat is voor ons een bewuste keuze. Het Baarnse en Soester gevoel leeft bij ons.”

Baarn en Soest
Majoor Makelaars heeft in beide plaatsen een vestiging. In Baarn hebben de ervaren makelaars Gé Westerbeek en Wijnand Haak zitting in het kantoor aan de Brink 34. Edwin: ,,Als een relatief jong makelaarskantoor moet je op ontwikkelingen anticiperen. In een woningmarkt met een klein aanbod en een grote vraag moet je snel acteren. Met de ervaring en de vakkennis van Gé Westerbeek hebben we niet alleen een gecertificeerde makelaar/taxateur in huis, maar met Wijnand Haak ook de lokale kennis met iemand die geboren en getogen is in Baarn.”

"In een woningmarkt met een klein aanbod en een grote vraag moet je snel acteren."

Plannen passen bij Baarn
De plannen van Domus om woningen te realiseren op het bedrijventerrein aan de Tolweg heeft Edwin, samen met zijn team, met enthousiasme begroet. ,,De plannen voor de Tolweg passen in de woonvisie van de gemeente Baarn. Het is geweldig als er meer mogelijkheden komen voor jonge starters. In Baarn is er op dit moment te weinig ruimte en zijn er veel te weinig mogelijkheden waar starters terechtkunnen. Dat is veel te mager voor een plaats als Baarn dat vitaal moet blijven. Starters moeten een vooruitzicht hebben om in de plaats te kunnen wonen waar ze geboren en/of opgegroeid zijn. In de huidige situatie zijn jongeren veelal verwezen op grotere nieuwbouwwijken in andere plaatsen.”

Edwin is op de hoogte van de discussies die in Baarn spelen. ,,Er zijn meerdere bijeenkomsten georganiseerd waarin werd gesproken over ruimteverdeling. Ik begrijp heel goed dat ondernemers de bedrijvigheid in Baarn willen behouden. Die discussies spelen overal in de Randstad waar de druk op de ruimtelijke indeling groot is. De vraag is; waar is de druk het hoogst en met welk gebruik kunnen de meeste mensen en inwoners geholpen zijn?”

"Baarn is op dit moment een generatie aan het verliezen, welke uitwijkt naar andere betaalbaardere plekken."

Vitaal
,,Wij willen allemaal recreëren, werken, wonen, winkelen, cultuur beleven en uitgaan. Maar daar moet ook publiek voor zijn. Baarn is op dit moment een generatie aan het verliezen, welke uitwijkt naar andere betaalbaardere plekken. Het dorp moet vitaal blijven, dat is belangrijk voor de winkelstraat, de horeca en voorzieningen als scholen, sport en cultuur. Als jij als jongere in Baarn wilt wonen voor een bedrag tot € 250.000 dan zijn er gewoon te weinig opties. Er is veel vraag in de markt, maar beperkt aanbod.”

Edwin is positief: ,,We moeten met elkaar samenleven en samenwerken. De oplossing ligt in ruimte voor ruimte. Natuurlijk moet er bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid in Baarn blijven. Binnen de gemeente Baarn is voldoende potentie voor uitbreiding van het bedrijventerrein, echter hiervoor moeten ook belangrijke keuzes gemaakt worden en men moet durven hiervoor ruimte vrij te maken. De belangrijkste vraag die door iedereen gesteld moet worden is: ‘Waar heeft Baarn, de inwoner van Baarn en de volgende generatie, het meeste belang bij?’ Baarn met haar koninklijke uitstraling verdient een plek waar een nieuwe generatie groot mag worden en de plannen voor de Tolweg passen daar uitstekend bij.”

“De mogelijkheden voor starters zijn te mager als Baarn vitaal moet blijven”