Interview met betrokken inwoner, Cees van Essen

“Met een diverse wijk creëer je ogen en oren”

“Met een diverse wijk creëer je ogen en oren”
11 februari 2021 Cees van Essen, betrokken inwoner van Baarn

Cees van Essen is een betrokken inwoner van Baarn. Zo is hij deelnemer van het project Meerstemmig Plaatsmaken van Eemland Wonen.

In dit project zoekt Cees samen met plaatsgenoten naar plaatsen in Baarn waar mogelijk betaalbare woningen gerealiseerd kunnen worden. In dit overlegorgaan worden ideeën bedacht om (meer) plaats te maken in Baarn. Het ontwikkelen van woningen voor inwoners van Baarn is het uiteindelijke doel.

Jong en fris
Cees vertelt over de ideeën van Meerstemmig Plaatsmaken: ,,We hebben allerlei creatieve plannen om het dorp jong en fris te houden. De naam ‘Groene Graf’ voor Baarn zou eigenlijk moeten verdwijnen.  Daarom zoeken wij plekken om doorstroming te bevorderen. Wat helpt zijn de Schouten-contracten. Echter: jongeren in Baarn die onder zo’n contract een woning huren moeten na maximaal vijf jaar het pand weer verlaten. Hebben zij nog geen andere woning dan zijn de opties: terug naar de ouders, of plek zoeken in een andere plaats. Ik weet gevallen van mensen die in de dertig zijn en weer bij hun ouders zijn gaan wonen. Dat is niet iets dat wij willen.”

Oplossingen zijn er wel volgens Cees. ,,Voor de ouderen is er een belangrijke taak weggelegd. Zij moeten het belang zien van doorstroming. Als zij hun kinderen, kleinkinderen en eventueel ook achterkleinkinderen in hun omgeving willen zien opgroeien moeten ze de ruimte geven. Wanneer je als oudere in een eengezinswoning blijft plakken hou je de plek voor een gezin bezet. In een seniorenwoning heeft een oudere meer comfort en er wordt ruimte gemaakt voor jonge gezinnen. Ik realiseer mij wel dat er obstakels zijn, zoals mensen die nu in voor hun te goedkope huurwoningen verblijven. Dit scheefwonen blokkeert de doorstroming.”

"We hebben allerlei creatieve plannen om het dorp jong en fris te houden. De naam ‘Groene Graf’ voor Baarn zou eigenlijk moeten verdwijnen."

Triple A
Cees heeft de plannen van Domus voor betaalbaar en sociaal wonen op locatie Tolweg 2, 4, 6 bestudeerd. ,,Het is belangrijk dat een bouwproject divers is. Daarmee bedoel ik dat jongeren en ouderen door elkaar wonen. Met alleen jongeren is het nieuwbouwwijkje overdag uitgestorven. Met diversiteit creëer je ogen en oren in de wijk. Dat is goed voor de sociale controle en voor de veiligheid. Een nieuwbouwwijk moet verschillende sociale voorzieningen op korte afstand hebben. Met huisartsenpost, apotheek en supermarkt, ik noem deze ‘Albert Heijn’, heb je een Triple A. Het project Tolweg lijkt mij net iets te klein voor een Triple A en de bestaande voorzieningen zijn, zeker voor ouderen, nog een eindje uit de buurt.”

Voor de volledige regio Eemland is volgens Cees nog wel een slag te maken in de woningvoorziening voor jongeren en ouderen. ,,Hier is een taak weggelegd voor Woningnet. Deze organisatie faciliteert corporaties bij het koppelen van woningzoekenden aan het woningaanbod.”

"Er moet wel wat gebeuren in Baarn. De groeimogelijkheden zijn beperkt. De gemeente wil op de Baarnse Zoom vijfhonderd woningen bouwen. Maar voordat dit gerealiseerd is zijn wij vijf tot tien jaar verder."

Mogelijkheden
In Baarn zijn volgens Cees nog wel mogelijkheden voor woningbouw. ,,Uit ons overleg zijn plannen naar voren gekomen voor onder meer de Laanstraat, Stationsstraat en Amalialaan. Mijn paradepaardje is het Roosterbos. Het ministerie van VWS wil experimenteren met bouwen buiten de rode contouren. Nou waarom dan niet in Baarn? Het Roosterbos zou bouwrijp gemaakt moeten worden. De Baarnse coalitie heeft besloten om dit niet te doen.”

Cees heeft geprobeerd om de provincie te interesseren voor het plan dat door Meerstemmig Plaatsmaken positief werd ontvangen. Maar ook de provincie wil niet meewerken. ,,Ik vind het een gemiste kans. Wij hebben in de toekomst 10.500 extra wooneenheden nodig voor de volledige regio. Bouwen in het Roosterbos met de inzet van een landschapsarchitect hoeft geen schade aan de natuur op te leveren. De bouw hoeft vanaf de Amsterdamse Straatweg niet te zien te zijn. Het gekapte groen kan bovendien gecompenseerd worden.”

Beperkt
Terug naar de Tolweg, mocht het plan doorgaan hoe ziet Cees dan inrichting? ,,Voor dit project denk ik persoonlijk aan een andere ontsluiting. Denk eens na om de ontsluiting aan de Eemweg te maken. Dan ondervang je verkeersproblematiek, daar moet dan een stukje natuur voor opgeofferd worden. Er moet wel wat gebeuren in Baarn. De groeimogelijkheden zijn beperkt. De gemeente wil op de Baarnse Zoom vijfhonderd woningen bouwen. Maar voordat dit gerealiseerd is zijn wij vijf tot tien jaar verder.”