Interview met woningzoekende, Kevin van Dijken

Het verhaal van Kevin van Dijken

Het verhaal van Kevin van Dijken
28 mei 2021

De alleenstaande Kevin van Dijken (29) heeft nog niet het geluk dat Boy ten deel viel. ,,Momenteel woon ik in een sociale huurwoning, maar daar moet ik binnen anderhalf jaar uit. Deze woningen zijn voor 5 tot 7 jaar en dan wordt er van je verwacht dat je doorstroomt.

Dan komt bij mij dus de vraag of ik ga kopen op huren. Voor mij is dit een dilemma. Als ik nu iets stijg in mijn salaris kom ik niet in aanmerking voor sociale huur. Dan wordt het dus particuliere huur en dat is al gauw tussen de 650 en 1000 euro per maand. Bij een salarisverhoging zou ik er dus netto 400 euro op achteruitgaan.

In de nabije toekomst zou ik dus een koopwoning willen hebben. Ik heb al een gesprek gehad met een adviseur. Ik kan rond de € 90.000 lenen, maar daar moet dan ook de studieschuld vanaf. Om een lang verhaal kort te maken: voor mij blijft er te weinig over om in Baarn iets te kopen. Ik moet verkassen naar een nieuwe sociale huurwoning. Dat geeft mij de tijd om te sparen voor mijn studieschuld zodat ik later naar een koopwoning kan.

,,Ik wil het dorp niet uit, maar ik merk dat maten van mij toch elders hun toekomst gaan zoeken. Dat zijn jongens die voorheen stellig beweerden niet buiten het dorp te gaan kijken, maar die nu in Amersfoort gaan wonen.

Als Baarn een toegankelijk dorp voor de jongeren wil blijven dan moet er nieuwbouw komen. Dat is  niet meer tegen te houden. Ik heb onlangs geïnformeerd naar informatie over de plannen aan de Tolweg 2,4,6. Dat is een prima omgeving om te wonen. Het wordt een compleet nieuwe plek met die fraaie appartementsgebouwen. Het bedrijventerrein en woongedeelte gaan in elkaar op.”

Kevin merkt aan zijn omgeving dat Baarn langzaam maar zeker ‘leegloopt’. ,,Ik wil het dorp niet uit, maar ik merk dat maten van mij toch elders hun toekomst gaan zoeken. Dat zijn jongens die voorheen stellig beweerden niet buiten het dorp te gaan kijken, maar die nu in Amersfoort gaan wonen. Wat ook een probleem is: in het huidig woningaanbod is veel veroudering. Een oude cv-ketel, enkel glas.”

Kevin is niet direct positief over de toekomst. ,,De vraag is zo groot en het aanbod is mager. Aan het einde van de straat is een appartementencomplex van 15 woningen waarvan er tien gereserveerd zijn voor senioren. Daar zou wat doorstroming moeten komen, maar ook daar schuilt een probleem. Senioren blijven lang in een eengezinswoning zitten. Voor mij persoonlijk? Ik hoop binnenkort een nieuwe sociale huurwoning te vinden en dan over twee jaar kan ik hopelijk ‘doorschieten’ naar een koophuis aan de Tolweg.”