Interview met woningzoekende, Wendy Koops

Wendy Koops: ‘Beslis nu en ga aan de slag met woningen voor jongeren’

Wendy Koops: ‘Beslis nu en ga aan de slag met woningen voor jongeren’
28 mei 2021

Als Wendy Koops een bloedtransfusie zou moeten ondergaan dan zullen de verpleegkundigen ontdekken dat er echt Baarns bloed door de aderen stroomt. ,,Ik ben geboren en getogen in dit mooie dorp”, vertelt de goedlachse Wendy.

Wendy Koops is de dochter van Henk Roest, in Baarn wereldberoemd als voormalig voorzitter van sv Limvio (een van de clubs waar het huidige SV Baarn uit is ontstaan). Henk, overleden in 2019, was een local hero. Eigenaar van een juwelierszaak, gevierd voetbalvoorzitter. Een echte bekende Baarnaar. Wendy zit net zo in ‘de wedstrijd’ als haar vader.

,,Dit dorp is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben nog net niet op Sportpark Ter Eem geboren. Voetbal is zo’n leuke sport. Ik kan niet begrijpen dat mensen deze sport niet leuk vinden.”

Het is niet alleen de sport waardoor Wendy verslingerd is aan voetbal. Het verenigingsleven vormt de sociale cohesie waardoor zij en haar gezin zoveel van het dorp houden. Voor Wendy en haar man Kees is dat een van de redenen om het dorp trouw te blijven. Haar zoons Raymon (25) en Paul (21) denken daar net zo over. Wendy: ,,De jongens wonen allebei nog thuis. Geen probleem hoor, ik heb vijf hotelsterren op het dak staan en zolang die er staan zijn ze gewoon welkom. Maar ik kan mij ook voorstellen dat die mannen een keer iets voor zichzelf willen hebben. Baarn is een prachtig dorp. Het enige minpunt is dat er geen betaalbare huur- of koopwoningen voor jongeren zijn. Ik vind dat zo sneu voor die jongens en hun leeftijdgenoten. Je moet jarenlang ingeschreven staan om iets te krijgen in dit dorp. De doorstroming stokt. Op deze manier gaat Baarn in rap tempo vergrijzen. Ik ben daar echt bang voor. Niemand zit toch te wachten op wijken met alleen ouderen en een bedrijventerrein dat door leegstand verpaupert?”

Niemand zit toch te wachten op wijken met alleen ouderen en een bedrijventerrein dat door leegstand verpaupert?”

De nieuwbouwplannen die Domus onder de naam ‘De Baerne’ ontwikkelt voor het terrein aan de Tolweg 2,4,6 zijn ook Wendy ter ore gekomen. ,,Dat lijkt mij een prima ontwikkeling. Betaalbare woningen in de sociale sector zijn een prima start voor onder meer mijn jongens. Maar, als ze iets willen bouwen daar dan moeten ze nu een keer met de hamer op de tafel slaan. Het moet niet nog eens vijf tot tien jaar duren voordat dit gereed is. Beslis nu en ga aan de slag, zodat de jongeren in Baarn een stip aan de horizon hebben.”

Een alternatief voor Raymon en Paul ziet Wendy voorlopig niet. ,,In Vathorst in Amersfoort wordt wel gebouwd, maar de jongens hebben hier alles. Hun sociale leven speelt zich af in Baarn. Ze zijn beide actief bij de vv Eemboys. Raymon is ook nog actief bij SV Baarn. Hun vrienden wonen hier, ook zij hebben het Baarns bloed in hun lichaam. Maar los daarvan: Baarn moet een vitaal en levendig dorp blijven en dat kan alleen maar als uitzicht is op betaalbare woningen voor jongeren. Dat lijkt mij een prima ontwikkeling; wanneer er een mooie woonlocatie in Baarn komt.”